איך נממש את תמריצי תמ”א 38

איך נממש את תמריצי תמ"א 38

יזמים רבים מבינים את הפוטנציאל האדיר שבמימוש תמריצי תמ"א 38, והיא הולכת ותופסת את מקומה כאחת מהשקעות הנדל"ן הכדאיות ביותר בישראל. אם כן, מה היא תמ"א 38, וכיצד נוכל גם אנחנו ליהנות ממנה? ובכן, תמ"א 38 היא למעשה תכנית ממשלתית, אשר תוכננה והוקמה על ידי המדינה בכדי לאפשר לתושבים במדינת ישראל לממן את עלויות חיזוק מבנים בפני רעידת אדמה. תמ"א 38, הם ראשי התיבות של תכנית מתאר ארצית 38, ובה מפורטות ההטבות, ומפורטים התנאים לזכאות דיירים במבנים ליהנות מהם.

על מנת להרוויח וליהנות מתמריצי תמ"א 38, יש צורך בליווי משפטי, על ידי עורך דין תמ"א 38 הבקיא והמנוסה בתחום. לאורך התהליך, יש צורך בניהול משא ומתן עם חברות בנייה, קבלנים או חברות ניהול פרויקטים, ניסוח חוזים והסכמים בין הקבלנים לדיירים ובין הדיירים עצמם, על כן הליווי המשפטי משחק תפקיד חשוב ביותר בכל התהליך. במאמר הבא, תוכלו לקרוא על הצעדים אשר יאפשרו לכם ליהנות מתמריצי תמ"א 38, בהנחה והמבנה שברשותכם עומד בקריטריונים אותם מציבה התוכנית.

בדיקת התאמת המבנה לקריטריונים של תמ"א 38

השלב הראשון אותו יש לעבור בכדי להתחיל במימוש תמריצי תמא 38, הוא השלב בו אנו בוחנים את התאמת המבנה לביצוע חיזוק מבנים בו על בסיס דרישות התכנית. בשנת 1975, נחקק תקן ישראלי לבניה המכונה תקן ישראלי 413, אשר נועד להכווין את קבלני הבנייה בעת הקמת מבנים, כך שאלו יוקמו יציבים ועמידים בפני נזקיה האפשריים של רעידות אדמה בארצנו. על בסיס התנאים המוקדמים של תמ"א 38, מבנים אשר הוקמו קודם לשנה זו, נחשבים למבנים בסיכון, שעכן אלו לא הוקמו תוך הקפדה על הכללים אשר נקבעו בתקן.

יחד עם זאת, בעקבות העובדה כי תהליך הטמעת התקן בשטח עשויה הייתה להמשך זמן רב עד לכדי הטמעה מלאה, ישנם מקרים בהם מבנים אשר הוקמו בשנים מאוחרות יותר, לא הוקמו תוך הקפדה על תקן זה, ואינם יציבים בפני נזקי רעידות אדמה. בכדי לבחון זאת, יש צורך להקנות לבדיקה מהנדס קונסטרוקציה, אשר יגיש את ממצאיו לוועדה אשר תקבע באם המבנה עומד בתנאי תמ"א 38 רעננה או בכל עיר אחר בארץ, וכי דייריו זכאים להטבות הנכללות בה.

זה מוביל אותנו לשלב הבא, והוא הגשת חוות דעתו של מהנדס הקונסטרוקציה אשר בחן את המבנה, ואת ההגשה הזו מומלץ לבצע בסיוע עורך דין תמ"א 38 אשר יידע להפנות את המסמכים אל הגורמים הרלוונטיים והנכונים. דעתו של מהנדס הקונסטרוקציה היא זו אשר תקבע באם המבנה זכאי להטבות תמ"א 38, ואם אכן המבנה נמצא בסכנת התמוטטות במקרה של רעידת אדמה ודורש שיפוצים, היות ולא הוקם תוך הקפדה על תקן בנייה 413. במקביל, יהיה על עורך הדין להגיש אל הוועדה תכנית אדריכלית מפורטת, בה יוגדרו היתרי הבנייה הנדרשים בכדי לבצע את פעולות חיזוק מבנים הנדרשות, ואת ההרחבות הנוספות הדורשות היתרי בנייה בהתאם לזכאות.

דילוג לתוכן