מהי תמא 38 – תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה
החשש מפני רעידת אדמה בישראל, הוא חשש מוצדק. מיקומה הגיאוגרפי של המדינה, על השבר הסורי אפריקאי, מעמיד אותה ברמת סיכון גבוהה ביותר בפני רעידות אדמה, ומדובר בתחזית לא נעימה כלל, של רעידות אדמה קשות ביותר, וזה הוא רק עניין של זמן. מדינת ישראל, והממשל בה, מבינים היטב כי הסיכויים לרעידות אדמה קשות בישראל הם גבוהים ביותר, על כן הוציא לפועל את תכנית מתאר ארצית 38, המכונה בפי כל תמא 38, והיא תכנית תמריצים אשר נועדה למטרה אחת בלבד, והיא להוביל את תושבי המדינה המתגוררים במבנים אשר עשויים להיפגע באופן משמעותי בעת רעידות אדמה, לבצע חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, ולהכין את מקום מגוריהם לקראת התרחיש האפשרי וההרסני.
מי יממן ביצוע חיזוק מבנים במסגרת תמא 38
בשנים האחרונות, תחום הנדל"ן בישראל הפך לוהט במיוחד. היצע הדירות הנמוך מול הביקוש העצום, הוביל את מחירי הדירות למחירים חסרי תקדים, וכמעט ולא ניתן כיום לרכוש דירה במחירים הוגנים. עובדה זו, הופכת את עסקאות הנדל"ן הכדאיות למוצלחות ביותר, ורבים הם היזמים התרים מדי יום אחר עסקאות נדל"ן כאלו ואחרות, ובהחלט ניתן להגדיר את עסקאות הנדל"ן במסגרת תמ"א 38 תל אביב בעיקר, ובכל אזור המרכז, לכאלו.
תמ"א 38, מאפשרת לדיירי הבניין להמיר את עלות ביצוע חיזוק מבנים ותוספות למבנה, בתמורה להעברה של הזכויות הניתנות להן במסגרת תמא 38 להרחבת הבנייה. במרבית המקרים, מדובר בתסריט דומה, בו מבנה משוף בעל מספר קומות מבקש לבצע חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה במסגרת תמריצי תמא 38, ובאמצעות עורך דין תמ"א 38 מנהל משא ומתן עם קבלן מקצועי, שכן אין מדובר במקרה של בנייה קלה אלא בפרויקט בנייה משמעותי, או חברה לניהול פרויקטים להעברת הזכויות. מדובר בדרך, בזכויות בנייה אשר יאפשרו לקבלן או ליזם, להקים מעל למבנה המגורים קומת דירות נוספת. מובן מאליו כמעט, כי מחירן של הדירות אותן יקים הקבלן לנוכח היתרי בנייה אלו, נאמד בסכומים מכובדים, אשר לא בלבד ויממנו את ביצוע עבודות חיזוק מבנים, אלא אף יותירו בידיו של יזם תמא 38 סכומי כסף נכבדים למדי.
עמידה בקריטריונים של תמא 38
חשוב לזכור, כי לא כל מבנה יוכל לפעול ולקבל תמריצי תמא 38. מדובר בתכנית אשר נועדה לחזק מבנים אשר עתידים לקרוס במקרה של רעידות אדמה, ועל אלו לעמוד בקריטריונים בסיסיים אותם מציבה תמא 38. קריטריונים אלו, כוללים בחינה באם המבנה הוקם תוך הקפדה על תקן בנייה 413, הוא התקן המפקח אל איכות הבנייה, ועל הקמת מבנים חדשים כך שיעמדו בפני רעידות אדמה אפשרויות. תקן זה, נכנס לתוקף בשנת 1975, אך ישנם מבנים אשר הוקמו לאחר שנה זו, ולא הוקפד התקן בעת בנייתם. בכדי לקבוע באם אלו זכאים לתמריצי תמא 38, יהיה על הדיירים למנות מהנדס קונסטרוקציה, אשר ייבחן את עמידותם.