מה היא תמ"א 38?
מדינת ישראל עושה מאמצים כבירים בכדי להכין את בתיה לקראת מצב אפשרי של רעידת אדמה. מיקומה הגיאוגרפי של מדינת ישראל, מציב אותה ברמת סיכון גבוה לתרחיש שכזה, ובכדי להגן על תושביה, פונה המדינה באמצעות תמריצים המוצעים במסגרת תוכנית מתאר ארצית 38 בכדי שאלו, יבצעו שיפורים ושיפוצים במבנה על מנת שזה יעמוד בפני רעידת אדמה, ולא יקרוס על תושביו. תמא 38, היא תכנית מדינית אשר נועדה לאפשר לבעלי בתים צמודי קרקע, בתים משותפים ועוד לפעול על פי התוכנית לביצוע פעולות חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, ובמאמר הבא, נכיר את האפשרויות לבצע זאת במסגרת תמ"א 38, תוך שמירה על מינימום הוצאות.
תמ"א 38 חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה – על חשבון הקבלן?
כולנו יודעים כי תחום הנדל"ן בישראל הוא התחום החם ביותר, וכי האפשרות להרוויח סכומים גבוהים במיוחד תוך ביצוע השקעות בנדל"ן היא גבוהה ביותר במדינתנו. תמ"א 38, מאפשרת לקבלנים וליזמים להשקיע בביצוע חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תוך שהם מרוויחים שטחי נדל"ן לא מבוטלים, אשר לא בלבד ויממנו את עלויות ההשקעה, אלא יותירו בידיהם סכומי רווח נאים ביותר.
אז איך עובדת תמ"א 38 בשבילנו, ואיך מפצה תמ"א 38 את הקבלנים? ובכן, ישנם קריטריונים שונים אשר מעמידים את המבנה בבחינת זכאות לפעולות חיזוק מבנים על בסיס עקרונותיה של תמ"א 38. אחד מהקריטריונים, הוא מועד הקמת המבנה. מועד הקמת המבנה משפיע באופן ישיר על זכאותו של המבנה לביצוע חיזוק מבנים על בסיס תכנית התמריצים של תמ"א 38, שכן רק אלו אשר לא נבנו על פי התקנים אשר נועדו להגן על המבנים מפני רעידות אדמה אפשריות, ניתן יהיה לממש בהם את התוכנית.
לאחר שנבדק ונמצא כי מבנה מסוים עומד בקריטריונים הקבועים בחוק למימוש תמריצי תמ"א 38 רמת גן, תל אביב או כל עיר אחרת, ניתן להתחיל ולחפש קבלן או חברה לניהול פרויקטים אשר תפעל לביצוע חיזוק מבנים במבנה שלנו. החל משלב זה, רצוי להסתייע בשרותיהם של עורכי דין תמ"א 38 הבקיא בתחום ומנוסה בליווי פרויקטים מעין זה בבחינה משפטית. אז שוב נשאלת השאלה, מה למעשה אנו מרוויחים וכיצד אנו מתומרצים בכדי לפעול לביצוע חיזוק מבנים בבניין שלנו? ובכן, בעת ניסוח ההסכם מול הקבלן, תוכלו לשלב כתנאי להסכם פעולות שונות, אשר ישבחו את ערך הנכס שברשותכם.
רווחי הקבלן בביצוע חיזוק מבנים על בסיס תמ"א 38
הקבלן אשר ייבחר על ידיכם לבצע פעולות חיזוק מבנים מפני רעידת אדמה במבנה שלכם, לא יעבוד בחינם. ההיפך הוא הנכון, שכן במסגרת תוכנית מתאר ארצית 38, ובמבנה אשר נמצא כי הוא זכאי לביצוע חיזוק מבנים על פי תכנית זו, ניתן בחלק מהמקרים להקים קומה נוספת על תקרת המבנה. על פי רוב, מתבצעת מעין עסקת חליפין בין דיירי הבניין לבין הקבלן, בה זה מבצע את הפעולות הנדרשות במבנה ללא תשלום, ובתמורה, הוא זוכה למספר דירות חדשות על תקרת המבנה כתגמול על פעולותיו, על ניסוח חוזה כדאי בין הקבלן לבין הדיירים, יהיה אמון עורך דין תמ"א 38 אשר ימונה על ידי הדיירים לייצגם.